ביקורת מסעדה: ג'פניקה
במשך למעלה משנה סקרתי מסעדות ובתי קפה בהיבט הקולינרי והתזונתי שלהם עבור חברת סודקסו ישראל. ראיתי לנכון להביא את הביקורת שנכתבה שם על הרשת הפופולרית ג'פניקה גם פה, כדי לשתף אתכם איך אפשר לאכול בחוץ תוך שמירה על הגזרה וביצוע בחירות בריאות אך שפויות, כאלו שלא מייצרות חסכים. ברוכים הבאים לנקודת המפגש הפרטית שלי בין תשוקה קולינרית לשפיות תזונתית.
בין ייעוצי ערב בקליניקה - ניצלתי את הזמן לארוחת ערב ופקדתי את הג'פניקה שברחוב הארבעה, הזכורה לי לטובה. כניסה למסעדה אסייתית יכול להיות מוקש קלורי לא מבוטל. מעולם לא הבנתי כיצד המחשבה שסושי מרזה – השתרשה כה עמוק בקרבנו. נכון, סושי במקור הינו דל שומן, כי בסיסו הוא אורז, אבל מכאן ועד דיאטטי יש פער ניכר. אז אחת ולתמיד בואו ואגלה לכם;
כמה קלוריות יש בסושי בג'פניקה ובכלל?
יחידת סושי, אחת, בודדה מכילה כ35-80 קלוריות – תלוי בגודל ובמה שבוחרים לשים בתוכה. תוספת בטטה מטוגנת לרול מוסיפה לו כ100-140 קלוריות, ציפוי שומשום מוסיף עוד כ30 קלוריות. אופציית הטמפורה, הופכת את המנה לפריכה מחד ומעצימה את ערכה הקלורי מאידך.
רגע, כמה קלוריות יש ברטבים של הסושי שאנחנו כה אוהבים?
כף ספייסי מיונז מכילה כ70 קלוריות
2 כפות טריאקי מכילות כ40 קלוריות
3 כפות סויה שוות לכ30 קלוריות ו2500 מ"ג נתרן - כמות הצריכה היומית המומלצת למבוגרים.
ארוחת סושי עלולה להסתכם במאות עד אלפי קלוריות וערכים גבוהים של נתרן וסוכר.
בעוד שסושי יכולה להיות בחירה תזונתית בריאה ומשביעה (תלוי כמובן במקור הדג, בטריות ובאופן ההכנה), דיאטטי או מרזה - זה לא. לגרסת הסושי המערבית, נוסף לאורז, החומץ, הדג נא והמלפפון מוסיפים סוכר לאורז ותוספות כאבוקדו, גבינת שמנת, ספייסי מיונז ,טמאגו (חביתה יפנית), ירקות יפנים מסוכרים, כדלעת יפנית קמפיו - המוסיפים קלוריות ושומן למנה. ארוחת סושי עלולה להסתכם במאות עד אלפי קלוריות וערכים גבוהים של נתרן וסוכר. אפשר ואפילו כדאי לשלב סושי בתפריט, בייחוד אכילה של אצות,לאור העובדה שהמים בישראל עוברים התפלה וחסר בהם יוד ואצות הוא מקור נהדר לאצות - אולם אל תתפתו להאמין שזה דיאטטי ובוא תגלו איך אוכלים את זה חכם.
למנה ראשונה בחרתי במרק מיסו עם טופו – החיסרון בו שהוא עשיר בנתרן, אבל יתרונותיו הם בראש ובראשונה היותו מזון מותסס. המיסו משמש מזון לחיידקי המעי הטובים ועוזר לשגשוגם והתרבותם ומכאן מסייע גם בחיזוק מערכת החיסון, שיפור מצב הרוח ועוד נפלאות רבות עליהם אחראי המיקרוביום שלנו. לא לחינם אני תמיד אומרת ללקוחותיי: אנחנו סכום החיידקים שלנו בגוף. כמו כן מרק המיסו עשיר יחסית בחלבון (הטופו), היותו דל בקלוריות ביחס ליתר המרקים המוצעים, שמהווים ארוחה מלאה בהרכבם התזונתי בשל היותם מכילים אטריות/ שבבי אורז/ תירס, עוף/ דגים/ פירות ים וחלקם מכילים אף חלב קוקוס שמעצים את ערכה הקלורי של המנה. היות וידעתי כי אסיים לעבוד הערב מאוחר, ורציתי לשמור על רמות ערנות, בחרתי בארוחה המרגישה קל בבטן - מנת סושי עם דג. להרכב המזון שאנחנו בוחרים לאכול על פני היום ולתזמונו על פני היום יש השפעה על רמות הריכוז, הערנות והעיייפות שלנו על פני היום. על מנת לאפטם את זה נדרש ידע, והטמעה באמצעות יישום. את זה בדיוק אני מלמדת בתוכנית התזונה שלי להיות התזונאי של עצמך. --> למידע אודות התוכנית לעיקרית - בחרתי בסלמון גריל רול – רול המורכב מטמאגו, קנפיו, מלפפון ועירית בציפוי סלמון מוקרם עם צ'ילי בגריל ובספיידר רול שתיאורה שכלל דג עונתי ברוטב ספייסי מיונז עם אספרגוס, חסה, עירית כוסברה וביצי טוביקו – סיקרן את מוחי ואת חיכי. הזמנתי גם סלט אוסקה – המורכב מכרוב, גזר, עגבניות שרי, עלי נענע וכוסברה ברוטב צ'ילי ולמון גראס, את הרוטב בקשתי בצד. הסלט התגלה כנהדר! גם ללא הרוטב, הוא לא היה יבש ולא הרגיש שחסר לו משהו. הוא היה מיוחד וטעים – כדאי להגיע למקום ולו בשביל הסלט הזה שבקלות אפשר גם להכינו בבית. סלט ידידותי לבריאות ולגזרה. לשתיה בקשתי קנקן מים. וכמובן שביקשתי שיביאו את כל האוכל שהזמנתי ביחד - בקשה פשוטה המאפשרת שליטה טובה יותר בכמות הנאכלת מכל דבר והגעה לשובע אידיאלי, במקום שובע מוקדם רק מהראשונות, ואכילה נוספת ומיותרת גם לאחר ששבענו כי זה נמצא מולנו והזמנו וחבל לזרוק. את הסלט אכלתי ביחד עם הסושי, הסלמון גריל היה טעים בפשטותו והספיידר רול היה אמנם אך חביב במבחן הטעם. היות והזמנתי כמות לא מבוטלת לאדם אחד, ביקשתי שיארזו לי את מה שנשאר ואכלתי כארוחת צהריים ביום שאחרי.
שורה תחתונה: אוכל טעים, שירות אדיב, מחירים נוחים.
במבחן יפית התזונאית: בחירה המאפשרת שילובי מזון מושכלים, לצד שמירה על מסגרת של תהליך ירידה במשקל וכן שמירה על המשקל.
שלכם,
יפית.