חופשה במשקל קל
חופשה זו יציאה מהשגרה. כיפית, מבורכת אך לא אחת היא מלווה בחששות של עליה במשקל. בין אם זאת חופשה משפחתית או יחידנית, חופשה בארץ או בחו"ל - עצם היציאה משגרה והרצון לחוות את הכל - עלולים לגרום לבלבול ולהצפה המסתכמים באכילה עם העיניים ולא בהכרח בהקשבה לגוף.
ריכזתי לכם את מה שאתם צריכים לדעת על דיאטה בזמן חופשה.
הסוד לחופשה מהנה ללא רגשות אשמה עם חזרה כיפית לשגרה - מתחיל בבחירות מודעות שנעשות לפני החופשה. יש שלוש אפשרויות לעבור חופשה:
לאכול עם העיניים – לאכול כמה שהעיניים, ולא בהכרח הגוף, מכתיבים לנו ולקחת בחשבון שתהיה עליה במשקל. בקיצור, לאכול כל מה שרוצים בלי להקשיב למנגנון השובע של הגוף. המחיר: שינוס מותניים והתמודדות עם המשקל העודף כשחוזרים לארץ.
חופשה במשקל קל – לאכול עם כל החושים, גם עם העיניים. ניתן לאכול מהכל, תוך הקשבה לצרכי הגוף. המחיר: בחירות מודעות תוך כדי החופשה. יכול להיות כי תחזרו עם כחצי ק"ג עד ק"ג נוסף בהגיעכם ארצה – חזרה להרגלים הקבועים תשיל את המשקל העודף במהרה.
המשך תהליך הירידה במשקל גם בחופשה. המחיר: ספרטניות בחופשה עצמה.
כל אחת מהבחירות - לגטימית. הסוד לחזרה ארצה מרוצים ללא רגשות אשמה - הוא לקבל החלטה מבעוד מועד וליישמה במהלך הטיול.
עבורי, התנסויות חדשות הן חלק מחופשה, גילוי וחקר של מקומות ומאכלים חדשים. אני מאמינה כי חופשה היא למען הגוף והנשמה - האחד לא מתקיים ללא השני. למען שני אלו האפשרות השנייה שהצגתי - חופשה במשקל קל - נתפסת אצלי כאפשרות האידיאלית.
עבור אלו שכמוני, רוצים לנסוע לחופשה, להנות בה ולחזור ממנה בריאים יותר בגופם ובנפשם, גם אם זה בתוספת ק"ג נוסף שבין כה ינשור כשנשוב חזרה לשגרה, הכנתי את העצות הבאות.
טיפים לחופשה במשקל קל:
במהלך הטיסה - מחוויית משתמש, האוכל בטיסות (גם במחלקה ראשונה) לא שווה את הקלוריות המגיעות איתו. הצטיידו בסנדויצ'ים עם ירקות מהבית, זה הרבה יותר משביע מכל חטיף שמגישים במהלך טיסות קצרות והרבה יותר בריא מהארוחות שמגישים בטיסות הארוכות. הבונוס: יש לכם שליטה מלאה על הרכיבים, ואין כאן חתול בשק.
צאו לריצת בוקר – אחד ההרגלים החביבים עליי, עוד מימיי כסטודנטית בגליל שעברה לא מעט דירות ומושבים, הוא להצטייד באייר פודס ולצאת לריצת בוקר שהיא הרפתקאה, בה אני תרה את האזור החדש בו אני נמצאת. זאת לא חייבת להיות ריצה מהירה, זה יכול להיות גם ג'וגינג או הליכה מהירה. במידה ואתם סובלים מפציעה, מתקשים בהליכה, שטים באנייה - אל תוותרו על הפעלת הגוף והתחילו את הבוקר שלכם ב20 דקות של מתיחות שיתנו לכם הרגשה טובה על הבוקר.
תצעדו כמה שיותר - לכו שלא על מנת להגיע. לכו פשוט כדי ללכת,הסתכלו על האזור שסביבכם, תנשמו ותספגו את המראות, הריחות וההרפקאות החדשות. הדרך הטובה ביותר לגלות עיר או מקום חדש - היא תמיד ברגל. מה שנפלא בחופשה, בין אם זאת חופשת "הכל כלול", חופשה אורבנית בעיר או חופשת חוף היא שתמיד יש מקומות חדשים לגלות ולראות. בין אם זה מוזיאונים וחלונות ראווה, שופינג, ערים עתיקות או נפים. זה עדיין חדש ואחר - נצלו זאת ותורו את האיזור בו אתם נמצאים. בין אם זה בדיווש על אפניים, חתירה בנהר או הליכה באיזור. סקרנות היא דלק מעולה להוצאה קלורית.
שלבו אימון או ספורט מקובל עם תושבי המקום - חלק מהחווייה במקום חדש, זה גם הספורט המקובל של המקום. בין אם זה שיעור ניסיון ובין אם זאת שגרה חדשה במקום החדש - מצאתי זאת חוויה כיפית בפעמים האחרונות שלי בחופשה בניכר. בבנגקוק הצטרפתי לדוג'ו של אגרוף תאילנדי ותרגלתי שם במשך כשלושה שבועות, באגם בלד שבסלובניה חתרתי בעצמי באגם המפורסם. מצאתי את החויות האלו כיפיות ומעצימות וגם התחברתי ככה יותר לאנרגיות של המקומיים. זה תרם להוצאה הקלורית הכללית וזה לא נעשה ממקום של חובה או צורך, אלא ממקום של הנאה וגילוי חדש. מומלץ בחום!
הקפידו על שתיית מים הולמת – במהלך היום העדיפו שתיית מים על פני מיצים, מים בטעמים ואלכוהול והקפידו על שתיה מספקת. פעמים רבות אנו מבלבלים בין תחושת רעב לתחושת צמא ובפועל אוכלים יותר. אל תחסכו על רכישת מים ואל תתעצלו לסחוב אותם אתכם. מחירם של אלו עלול להתבטא בקילוגרמים עודפים במקרה הטוב וכאבי ראש עד התייבשות במקרה הרע. הסתובבו עם בקבוק מים של 750 מ"ל והקפידו למלאו מספר פעמים ביום או לרכוש חדש. שמרו את כוס היין שלכם או הקוקטייל לערב, לא בחוץ על יד הבריכה. מעבר לעובדה שתחסכו קלוריות, אלכוהול הוא מייבש, כשאנו מיובשים אנו עלולים לטעות ולתרגם זאת כרגע ולאכול יותר.
בקרו בשוק האיכרים המקומי או בחנות טבע הנמצאת באזור - אני אוהבת לשוחח עם המקומיים, ללמוד מהם על תרבות המקום ולהתרשם ממנהגי האזור. מעבר למפגש המעניין, ביקור בשוק האיכרים או בחנות טבע סמוכה יאפשר לכם להצטייד בפירות טריים, מיני אגוזים ובנשנושים בריאים וזמינים שתוכלו לשמור בחדרכם ולהנות מהם במהלך הטיול.
הכינו שיעור בית - לפני נסיעה ליעד מסוים אני נוהגת לאסוף מידע אודות המקומות השווים ביותר שיש באיזור ו...המסעדות הטובות ביותר. באתר Happycow.net תוכלו למצוא המלצות למסעדות צמחוניות וטבעוניות טעימות. עם זאת, גיליתי כי לא אחת המקומות השווים ביותר, מתגלים בספונטניות. תבקשו המלצות מאנשי המקום - ככה גיליתי את המסעדות הטובות ביותר שיצא לי לאכול בהם.
התאימו את האכילה לסדר היום – בחופשה ובשגרה - אני בעד להתאים את האכילה לסדר היום ולא ההפך. רק כך אפשר לחיות אורח חיים בריא, מאוזן ושפוי. תכנון מראש יכול לסייע.
נשנשו חכם - בחופשה, לעתים דעתנו מוסחת במשך שעות רבות, ועם דגדוג קל בבטן נגלה כי חלף זמן הארוחה, כשאנו מגיעים מורעבים לזמני ארוחות - אנו אוכלים יותר ונמשכים למזונות סוכריים ושומנים, הסוד למניעה הינו בהערכות המוקדמת. הצטיידו בנשנושים זמינים ובריאים מבעוד מועד – אלו יאפשרו לכם אנרגיה זמינה במהלך היום. המלצות לחטיפי החלבון האהובים עליי מחכים לכם במומלצים של יפית שבאתר. הפכו את חופשתכם לגילוי מקומות חדשים במקום לתכננה סביב ארוחות.
ארוחת צהריים – אם אתם יודעים כי לפניכם יום עמוס בפעילויות ורק בערב תגיעו למסעדה, תכננו לאכול ארוחה קלה. במהלך היום, רכשו באזור סלט טרי (ובקשו להסיר מוקשי אגוזים, בוטנים, קרוטונים ואת הרוטב בקשו בצד!) או סנדויץ' מהאופציות היותר שפויות או שתצטיידו עוד מהארץ בחטיפי חלבון המהווים תחליף ארוחה.
ארוחה עיקרית - במידה ואתם פוקדים מסעדה פעמיים ביום הזמינו בפעם הראשונה ארוחה קלה ובפעם השנייה את הארוחה הכבדה יותר. בכל מקרה, שלבו בשתי הארוחות ירקות טריים כמחצית מהצלחת. אם חשקה נפשכם במנת פסטה - אזנו בכך שתחלקו אותה ביחד עם מנת סלט עם אדם נוסף – צלחת שבחציה פסטה, ובחציה סלט ירקות תעשה את העבודה. אם הזמנתם דג, מומלץ להסתפק בפילה אחד שאינו מטוגן (ולא בשניים המוגשים) ולאזנו ביחד עם
סלט ירקות וירקות צלויים. או לחלופין כחצי מנה של פילה בקר עם סלט ירקות (ושוב, עם רוטב בצד). במידה ואתם נמצאים במזנון בופה - סיירו סביב כל המזונות המוצעים ובחרו מראש את המנות שברצונכם לאכול. זכרו כי מחר גם יום ורוב המזונות שלפניכם יחזרו על עצמם בימים הקרובים, כך שאין צורך להעמיס הכל על צלחתכם ובקרבכם. נסו להרכיב לעצמכם צלחת מאוזנת ולרכז הכל בצלחת אחת (במקם לפזרה על פני מגוון צלחות).
אלכוהול – עדיף יין אדום יבש או חצי יבש, למען הבריאות והגזרה הסתפקו בכוסית. במידה וחשקה נפשכם בקוקטייל אין צורך לסיימו וגם אם סיימתם נסו כי הוא יהיה במקום הפחמימות שבארוחה ובמקום הקינוח, בשל תכולת הסוכר הגבוהה שבו.
מתוק בשביל הנשמה – בילדותי טענתי נחרצות בשולחן שבת כי איני מבינה את פשר הצורך בקינוחים, גם ככה אנו מפוצצים מהאוכל, אז למה צריך קינוח? בעוד שגיסתי טענה כי קינוח זו קיבה נפרדת, אמי הסבירה כי הקינוח הוא למען הנפש. אז קינוח הוא לא באמת בקיבה נפרדת, וגם אם היה דורש קיבה נפרדת, הקלוריות המיותרות מגיעות בסופן לאותו גוף. עם זאת, המתוק הזה הוא אכן למען הנפש, היות ואנו כבר שבעים מהארוחה ניתן להסתפק ב1-2 כפיות ממנו. כשאוכלים אותו לאט ובהנאה ביחד עם כוס תה חם ומהביל – זה בהחלט סוגר את הפינה. אם אתם מאלו שמתוק על הבוקר - פותח להם צוהר לאכילת ממתקים וסוכרים פשוטים על פני כל היום, אני ממליצה לשמור את המתוק היומי, בין אם זה מאפה, עוגה או גלידה - לשעות אחר הצהריים.
תשוקה מול מניעה - אוכל זו הנאה. אוכל זה כיף. איני מאמינה בחסכים. אני כן מאמינה במידת המתינות ובהקשבה לצרכי הגוף. אם מתחשק לכם בחופשה פסטה, פיצה, גלידה, עוגה, מאפה - לכו על זה. פשוט תאפשרו לעצמכם אחד כזה ביום ותדאגו לאזן אותו - בין אם זה כוס קפה שחור/ כוס תה (בלי סוכר!) ביחד עם פרוסת העוגה/ המאפה (מומלץ לחלוק עם אדם נוסף) ובין אם זה לחלוק מנת פיצה או פסטה עם חבר/ חברה ואיזון של זה ביחד עם ירקות טריים. לרוב המנות המוגשות במסעדות בין כה גדולות מאוד, כך שחצי מנה היא יותר ממספקת. איזון המנה ביחד עם ירקות ומים מאפשרת הנאה מהטעם המיוחד של המנה בה חושקים ושובע בזכות הסיבים שבירקות והמים ששותים עם האוכל.
תטעמו. אל תזללו - כשאתם מתיישבים לאכול זכרו כי אתם בחופשה ואינכם ממהרים. הסתכלו סביבכם ותהנו מכל החוויה ולא רק מהמזון עצמו. מהמקום בו אתם נמצאים, מהריחות, מהאנשים שסביבכם - כל אלו באופן טבעי מאיטים את קצב האכילה. אכילה איטית מגבירה את ההנאה מהאוכל וגורמת לתחושת שובע רבה יותר גם מכמות נתונה יותר של מזון. זכרו שלא חייבים לאכול את כל מה שיש בצלחת, גם אם שילמתם במיטב כספכם.
לקראת סיום - עבור חלקנו, חופשה היא כרטיס הכניסה להגזמה פראית. אני חושבת כי יש דרך טובה יותר, בה אפשר לטעום, להנות מהאוכל ולחוות הכל בלי הפחד מעליה במשקל שאחרי החופשה. לא מעט חופשות, בעיקר בארץ, הן במתכונת של "הכל כלול", בהן יש נטייה להעמיס כמה שיותר על הצלחת, כי זה בחינם. אני מכנה זאת חשיבה אגרנית – לאגור כמה שיותר כי אין לדעת מתי בפעם הבאה נתקל במזון. יש לזכור כי, תודה לאל, המזון זמין לנו. לא כל מה שבפובה צריך להיכנס לצלחת ולא כל מה שבצלחת חייב להיכנס לנו לפה. במידה שאתם בחופשה שכזו - רגע לפני שאתם מעמיסים, דמיינו את תחושת הכבדות והעייפות שאתם מרגישים כשאתם אוכלים יותר מידי.
זכרו כי הרבה יותר כיף לקום מהשולחן בהרגשת אנרגיה וקלילות מאשר הצורך לפתוח עוד כפתור בחגורה ולהרגיש שלא מסוגלים לזוז, ותזוזו! במקום לבלות את כל היום סביב הבריכה, נצלו את מגוון הפעילויות שהמלון מציע: הכנסו לשחות, שחקו בכדור מים, התעמלו בחדר הכושר שבמלון וצאו כשנעים לטיולים באיזורים שסביב המלון. בכל זאת - לא כל יום אתם שם.
לטיפים נוספים והשראה יומיומית- תעקבו אחריי בפייסבוק ובאינסטגרם. לקבלת עדכונים במייל על מאמרים, מתכונים וביקורת מסעדות - הזינו את כתובת המייל שלכם בתיבה שלמטה.
אני מאחלת לכם חופשה כיפית במשקל קל ואל תשכחו לספר לי איך היה!
שלכם,
יפית.