פירות יבשים - המדריך המלא
- יפית בן מרדכי
- 5 בפבר׳
- זמן קריאה 4 דקות
לפירות יבשים חיי מדף ארוכים במיוחד בהשוואה לפירות טריים, ולכן הם מהווים חלופה לפירות מחוץ לעונה, ומאפשרים ליהנות מהם בכל מקום ובכל זמן. אך מה ההבדל בין פרי יבש אורגני לקונבנציונלי? מהו הערך התזונתי של פירות יבשים? כמה קלוריות יש בכל אחד מהם? כמה פירות יבשים כדאי לצרוך ביום? רגע לפני שט"ו בשבט מגיע ומזמין אותנו לחגיגת פירות יבשים, חשוב לדעת כמה עובדות על הפירות והאגוזים שאנחנו כל כך אוהבים. לפניכם המדריך השלם לפירות יבשים. מוזמנים לקרוא, לשתף ולהפיץ את המאמר עם האנשים היקרים לכם.
פירות יבשים הם פירות שיובשו באופן טבעי או באמצעות מיכון. בתהליך הייבוש, הפפרי מאבד כמות משמעותית של מים, מצטמק ומאבד את מרבית משקלו המקורי. ריכוז הסוכר בפירות יבשים גבוה יותר, ולכן טעמם חזק יותר בהשוואה לפירות טריים, ובנוסף, מרבית הוויטמין C שבהם הולך לאיבוד. לפירות יבשים תכולת מינרלים גבוהה: משמש יבש עשיר בברזל, תמר עשיר באשלגן. הם עתירים בסיבים תזונתיים וצריכתם במקביל לשתיים מים מסייעת בהסדרת תנועתיות מעי, במיוחד כאשר זו עצלה. יש הבדל בריאותי ואף קלורי בין פירות יבשים טבעיים (כדוגמת תמרים, המתייבשים על העץ כחלק מהתהליך ההבשלה הטבעי שלהם, פירות יבשים שעוברים ייבוש עצמי בבית ופירות יבשים אורגניים) לבין פירות המיובשים באופן תעשייתי ועל כך ארחיב בהמשך.
רגע יפית, מאיפה בכלל הכל התחיל? ובכן ידידיי, טכניקת ייבוש הפירות התפתחה בעת העתיקה, כשלא היו אמצעי קירור. הפירות יובשו באמצעות השמש לאורך זמן רב. זו היתה הדרך היחידה בה יכלו הסוחרים למנוע את ריקבון הפרי, להעביר את פלאי מרכולתם על פני יבשות וימים, ולהציע פירות הגדלים בארצות מרוחקות.
פירות יבשים - המדריך המלא: ערך תזונתי
בימינו, מרבית הפירות היבשים מיובשים בתהליכים תעשייתיים בהם מעורבת יד אדם, החל מייבוש באמצעות הפעלת תנורים בחום נמוך לזמן ממושך, דרך הוספת סולפיטים לזירוז תהליכי הייבוש והארכת חיי המדף של הפרי וכלה בהוספת חומרי זיגוג והמתקה נוספת – להקניית מראה וצבע אטרקטיבי יותר לפרי שימשכו את עין הצרכן, שכן לפרי המיובש יש צבע כהה ולא מושך (הסתכלו על הצבע של משמש מיובש אורגני אל מול משמש מיובש לא אורגני).
לזירוז הליכי הייבוש והארכת חיי המדף של הפרי, משתמשים בחומרים משמרים ונגזרות סולפיטים.
דו תחמוצת הגופרית ( (E220) - היא נגזרת גופרית המוספת לתיקון צבעו של הפרי ולהענקת חיי מדף ארוכים יותר לפרי המיובש, העלולה לגרום בעיות לבעלי רגישות במערכת הנשימה, כגון: אסתמה. חומר הזיגוג (E905) - המוסף לפירות יבשים שיש עניין בהדגשת צבעם הבהיר המושך את העין (צימוקים מזנים צהובים, משמשים), הינו תוצר תעשיית הנפט מהווה גורם סיכון להתפתחות סרטן הקיבה. בחלק מהפירות, הייבוש כולל המתקה נוספת כגון: ציפוי בשכבה עבה של סוכר לבן (אננס ופפאיה) והוספת מי סוכר לשיפור הברק והגדלת המשקל (משמשים, תמרים) - תהליכים ההופכים את הפירות היבשים לממתקים עתירי קלוריות במסווה של מזון בריאות.
בשונה מהפירות שמיובשים באופן מסחרי, פירות יבשים אורגנים מיובשים על גבי יריעות שחורות בשמש או באמצעות מאווררי ענק המפיקים אוויר חם. הם גדלים ללא שימוש בדשנים ובחומרי הדברה ובמהלך ייבושם אין שימוש בזרזי ייבוש ובתוספות (שימור, טעם וזיגוג) ולכן הם מומלצים לצריכה על פני הפירות היבשים הקונבנציונליים. ניתן גם לנסות לייבש לבד בשמש או להיעזר במכשיר ביתי לייבוש פירות. במידה שהחלטתם ללכת על אופציית ההכנה הביתית, קחו בחשבון שישנם פירות שניתן "לתקן" את צבעם על ידי הוספת מיץ לימון העשיר בוויטמין C לפני ייבושם.
פירות יבשים - המדריך המלא: קלוריות:
בואו נדבר רגע על המספרים, כמה בעצם זה עולה לנו בהיבט הקלורי?
ראש בראש:
קרואסון שוקולד בינוני = שקדים+ חופן קטן של צימוקים/ חמוציות+ 4 תמרים בינוניים + 4 משמש מיובש. מצד ימין ומצד שמאל יש כמות דומה של קלוריות. ללא ספק, הצד השמאלי בגרסתו האורגנית יותר בריא. עם זאת, המזון שאנו אוכלים צריך גם לספק אותנו ולא רק למלא צורך פיזיולוגי. ועכשיו, כשאתם יודעים שאפשר כך ואפשר גם אחרת - מה תעדיפו לאכול?
כמה פירות יבשים מותר לאכול ביום?
בגדול, התשובה תלויה ב: 1. המטרות התזונתיות שלכם. 2. סך כמות הפחמימות שאתם צורכים ביום ומתוכם סך הסוכרים הפשוטים שלכם. מנת פרי מוגדרת ככזו המכילה 60 קלוריות בממוצע, אתם יכולים להיעזר בטבלה שלעיל כדי להבין מהי מנת פרי של הפרי היבש שאתם כה אוהבים ולהמיר את זה במנת פרי שמהווה חלק מהתזונה היומית שלכם. כמובן, זכרו לשלב אתו עם מנת שומן או מנת חלבון (כמו שאני תמיד מסבירה) ליצירת שובע מנצח.
פירות מיובשים קובנציונלים - שורה תחתונה:
הטוב:
תכולת מינרלים גבוהה,
חיי מדף ארוכים ביחס לפירות טריים,
זמינים כצידה לדרך.
הרע:
אובדן מרבית ויטמין C בתהליך הייבוש,
נוכחות של סולפיטים שהוספו להארכת חיי המדף של הפרי וחומרי זיגוג,
הוספת סוכר בחלק לא מבוטל מהפירות היבשים,
משביעים פחות ביחס לפרי רגיל (בשל אובדן המים שבתהליך הייבוש).
פירות מיובשים אורגנים - שורה תחתונה:
הטוב:
תכולת מינרלים גבוהה,
חיי מדף ארוכים ביחס לפירות טריים
הרע:
אובדן מרבית ויטמין C בתהליך הייבוש,
משביעים פחות ביחס לפרי רגיל
הלא נודע: פירות יבשים אורגניים הנמכרים בתפזורת – האם אכן אורגנים?
תזונטיפים:
אכילת פירות מיובשים עשויה למנוע מצבי עצירות. לדוגמה, ארוחת בוקר שתכלול שזיף מיובש בשילוב עם יוגורט וגרנולה, תסייע לתנועתיות מעי ולהסדרת ההתרוקנות בשירותים.
שילוב אכילת יוגורט או אגוזים ביחד עם פרי טרי או מיובש מסייעת בהורדת האינדקס הגליקמי של הפרי, ובכך תמתן את קצב עליית הסוכר בדם ותאריך את רמות השובע.
שילוב פרי מיובש בתבשיל עשוי לסייע בהפחתת התשוקה למתוק בסוף הארוחה.
מחית מחית תפוחי עץ יכולה לשמש כתחליף לחלק מכמות השמן בעוגות בחושות. למשל כשמומלץ לשים כוס שמן במתכון, שימו 1/2 כוס שמן ו- 1/2 כוס מחית תפוחים. המחית תורמת ליצירת מרקם רך וטעים, ומאפשרת ליהנות מעוגה מופחתת בקלוריות.
ניתן להנות מפירות יבשים במגוון דרכים: כחטיף, כתוספת לגרנולה, יוגורט, בעוגות והדרך האהובה עליי היא עוגת ט"ו בשבט - מוזמנים לנסותה ולכתוב לי מה דעתכם.
לסיכום, פרי אורגני טרי, הקטוף כמה שיש יותר סמוך לרגע אכילתו הוא האפשרות הבריאה והמזינה ביותר. במידה ואתם אורזים במזוודה את חייכם על עבר הלא נודע, פירות יבשים מהווים אפשרות מזינה ודחוסה אנרגטית לקחת איתכם כצידה לדרך, היות והם בעלי חיי מדף ארוכים יחסית. האופציה האורגנית מזינה יותר, אולם בעלת חיי מדף מעט קצרה יותר ביחס לאופציה הקונבציונלית. זכרו לארוז איתכם גם אגוזים ושקדים על מנת לאכול אותם ביחד ולהנות מתחושת שובע ממושכת יותר. זהו להפעם חברים, אני מקווה שנהניתם והועשרתם מהמאמר שלי הפעם בנושא: פירות יבשים (ומיובשים) - המדריך המלא..
מה הוא הפרי היבש האהוב עליכם? האם תעדיפו קרואסון שוקולד אחד או מגוון פירות יבשים? אני סקרנית! כתבו לי את התשובה שלכם בתגובות שלמטה.
לעדכונים במאמרים ובמתכונים הבאים שלי - כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה שלמטה.
חג אילנות שמח,
יפית בן מרדכי. דיאטנית, מאמנת כושר ומפתחת מתכונים בריאים.